Opettajille median tunkeutuminen kouluihin ja opetussuunnitelmiin osana yhteiskuntakasvatusta on ollut kova paikka. Miksi viihteellinen kulttuuri tunkee koululaitoksiin ja pakottaa ne sopeutumaan muuttuvaan maailmaan? Olen kuullut heidän myös väittävän, että mediaa ei voi opettaa, kun se on niin vaikea ja uusi asia. Etenkin internet- ja pelikasvatus on mahdotonta, eiväthän opettajat pelaa pleikkaa tai laita profiilia myspaceen. Mitä enemmän asian kanssa painin, sitä lähemmäs perimmäisiä kysymyksiä olen tullut ja sitä enemmän varmistunut siitä, että vanhat totuudet pitävät paikkansa - oli konteksti virtuaalinen pelimaailma tai maalaisyhteiskunta 1900-luvun alussa. Tämä rohkaisuksi opettajille ja oikeastaan muillekin, keitä uusi maailma uusine kujeineen vähän oudoksuttaa.

Netti on hyvä renki, huono isäntä.
Internet on maailmankuvaa muovaava ajatus- ja ideamylly, joka jauhaa, pilkkoo, pirstaloittaa ja laajentaa maailmaa edessämme. Parhaimmillaan se tuottaa iloa ja onnea ihmisille - etenkin maailmaa hiljalleen hahmottaville lapsille ja nuorille. Pahimmillaan se itkettää ja pelottaa, kauhistuttaa ja hirvittää. Suurina annoksina se aiheuttaa riippuvuutta, selkäsairauksia ja sosiaalista eriytymistä (okei, aika suoraviivainen yleistys, mutta ymmärtänette mitä haen takaa).

Tee toisille niinkuin haluaisit itsellesi tehtävän
Netti ei ole vapaa viidakko, jossa saa tehdä mitä kutakin milloinkin huvittaa. Netissä pelataan samoilla säännöillä ja laeilla kuin oikeassakin elämässä, rikoslakia myöten. Paitsi lain ja järjestyksen näkökulmasta, myös sosiaalisesta näkökulmasta meidän pitäisi oppia elämään ihmisiksi myös netissä. Vaikka netissä toista osapuolta ei näe eikä kuule, osuu pilkka arkaan paikkaan samalla tavalla kuin nälvintä koulun pihalla. Koemme ja tunnemme toistemme lämmön tai kylmyyden, vaikka välillämme olisi sähköinen verkko.

Älä usko ennen kuin itse näet ja koet (älä usko aina silloinkaan)
Internet on pumpattu täyteen bonsaikissoja, boikotteja, vääristelyjä totuuksia, kiistoja, hurskastelua ja suoraa valehtelua ja huijausta. Se mitä nähdään, on vain murto-osa totuudesta. Tämä koskee myös virallisia tiedonlähteitä kuten uutispalveluita: meitä varten valikoidaan materiaalia, joka meitä saattaisi kiinnostaa ja turvallisesti etäännyttää kaukaisista kriiseistä. Maailmassa kuolee päivittäin tuhansia ihmisiä, mutta meitä kiinnostaa lähinnä oman kotipaikkamme ihmisten kuolinilmoitukset. Maailman hyvät ja pahat asiat tuodaan eteemme sopivasti pureksittu, kerran nieltyinä ja ulosoksennettuina paketteina.

Pilkka osuu omaan nilkkaan
Näkymätön, sanaton kiusaaminen, nimittely ja seläntakana puhuminen - teinityttöjen lempiharrastus - on siirtynyt nettiin. Valitettavasti - tai lähinnä onneksi - tuolla kieroilulla on nykyään paljon katsojia: yhä useampi kiusaaja ja nälvijä jää verekseltään kiinni. Keskusteluryhmiin tuodaan herjoja ihmisistä, jotka istuvat itsekin saman keskusteluryhmän äärellä, ja jostain syystä uskotaan ettei herjan kohde ja herja koskaan osu vastakkain. Vaan niin se vaan osuu ja rytinällä.