Näin heitä eilen junassa kotimatkalla mediaseminaari Media&Messagesta. Manga-anime-maustettuja cosplay-tyttöjä, jotka lukivat mangojaan lopusta alkuun. He varmaankin kuuntelevat japsirokkia ja kuluttavat viikkorahoja animesälään, pohdin. 

Suomalaisen ja japanilaisen kulttuurin välillä on kummallinen side, jonka olemassa oloon havahduin itsekin teini-ikäisenä (sain kylläkin diggailla mangoja ihan keskenäni, kuopiolainen mangaskene ei ollut kauhean kehittynyttä edellisen vuosikymmenen lopulla...). Tämän vuoksi innostuin Media & Messagessa toden teolla. Puheenvuoronsa japanilaisesta kulttuurista pitänyt Taikin koulutus- ja kehittämiskeskuksen supermies Teppo Turkki levitti eteemme maailman, jonka hän ennusti rantautuvan Suomeen 2-5 vuoden viiveellä. Japanissa teknologia on muuttunut hyvin orgaaniseksi ja ihmisten elämä mobiiliksi. Online-tila on luonnollinen osa arkikokemusta. Kännykkä on elämänhallinnan käyttöliittymä. Se maa elää aikaa, jossa yksityinen alue rajataan ottamalla esiin sähköinen mediaviestin.

Miksi juuri Japanissa? Japanilaisuuteen kuuluva yksityisyyden tarve kuitataan vetämällä kasvokkaiskontaktit arjesta pois ja korvaamalla ne konevälitteisellä kommunikoinnilla. Mobiili elämä sopii japanilaisille kuin nenä pyllyyn.Tuo sofistikoitunut palveluyhteiskunta toimii siten, että kaikkiin tuotteisiin liitetään palvelua, viestintää, interaktiivisuutta, kommunikaatiota. Siellä marketin kalapaketeissa on tägi, jonka kännyvalokuvaamalla ja lähettämällä verkkoon saa tietoa kalan elämänkaaresta. Kauppojen hyllyjen sisällöt alkavat puhua heille verkon yli! Ei japanilaisten tarvitse enää puhua kalatiskin takana olevalle myyjälle, että mistä päin merta tämä vonkale on pyydetty.

Tässä vaiheessa joukko suomalaisnuoria on omaksunut japanilaisen tyylin, symbolisen tason (pukeudutaan symbolisesti) ja ehkä kommunikoinnissakin on jo jotain hyvin japanilaista. Liitytään nimimerkein verkkoyhteisöihin ja keskustellaan verkon yli reaaliaikaisesti. Verkkoidentiteettiä muovataan. Kukkahatut ovat huolissaan yleistyvistä sosiaalisen autismin muodoista.

Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea tästä kulttuurin kohtaamisesta ja sulautumisesta syntyy. Varmaa on, että Dragon Ball Z-kohu vuonna 2002 oli pelkkää alkusoittoa.